http://www.gentgran.org/index.php/applied-criminology-and-professional-practice/

La pensió dels autònoms, 42% inferior a la dels assalariats

Economia de la Gent Gran / Economía de los Mayores

La pensió dels autònoms, 42% inferior a la dels assalariats

EntradaAutor: fatec » dv. gen. 05, 2007 10:46 am

http://www.avui.cat/
----------------------------------
La pensió mitjana dels autònoms és més d'un 42% inferior a la dels assalariats
La UPTA demana a l'executiu central una campanya perquè els treballadors per compte propi elevin la seva cotització
El pensionistes del col·lectiu superen el milió


Redacció

La pensió mitjana dels treballadors autònoms va situar-se al novembre passat en 529 euros mensuals, quantitat que suposa 386 euros menys -és a dir, un 42,1% menys- del que cobren de pensió els assalariats registrats en el règim general de la Seguretat Social, segons les dades facilitades ahir per la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). Aquesta diferència s'ha anat retallant en els últims anys, però la UPTA considera que la bretxa es encara "molt important".

El nombre de pensionistes autònoms va superar per primer cop el milió de persones, en arribar a 1.009.318 els perceptors al desembre passat, 28.000 més que fa un any. D'aquestes, 98.886 eren pensions de viudetat, amb un valor mitjà de 364,6 euros mensuals, 174 euros menys que les pensions de viudetat del règim general.

En les baixes pensions que cobren els autònoms influeix el fet que prop de nou de cada deu treballadors d'aquest col·lectiu no superen la base mínima de cotització, segons consta en els registres de la Seguretat Social. Per aquest motiu, la UPTA ha demanat al ministeri de Treball i Afers Socials que faci una nova campanya d'informació perquè els autònoms augmentin la seva base de cotització i que el mateix govern central flexibilitzi les condicions per modificar en qualsevol moment aquestes bases.

Finalment, l'organització va valorar ahir de manera positiva el creixement de més de 85.000 persones que va experimentar l'afiliació dels autònoms a la Seguretat Social al llarg de 2006. En total, aquests treballadors sumaven a finals de desembre passat 3.052.690 persones.

Per altra banda, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) va fer públic ahir un informe encarregat per la Generalitat sobre la situació dels treballadors autònoms del Principat.

Més professionalització

L'anàlisi destaca un lleuger augment de les dones -passen del 30,9% del 2000 al 32,5% del 2004-, així com la professionalització d'aquest col·lectiu gràcies a l'increment del seu nivell formatiu. L'any 2004 hi havia a Catalunya un total de 533.660 persones ocupades com a autònomes, cosa que representa el 17,3% del total de població activa.

L'informe, no obstant, no aporta cap conclusió o recomanacions finals per la falta de consens entre les patronals i els sindicats que formen part del CTESC.

El consell de ministres va aprovar al novembre passat l'Estatut del Treballador Autònom, que busca establir el marc general laboral per a aquest col·lectiu.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4530
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Torna a: Pensions i economia

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 7 visitants

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)

      

http://www.gentgran.org/index.php/applied-criminology-and-professional-practice/ | public relation campaign revision note | http://www.gentgran.org/index.php/help-writing-scientific-report/ | fear and fate