high school dropouts in the usa

Andorra: 91% de pensions de vellesa inferiors al sou mínim

Economia de la Gent Gran / Economía de los Mayores

Andorra: 91% de pensions de vellesa inferiors al sou mínim

EntradaAutor: fatec » dt. jul. 25, 2006 10:59 am

http://www.bondia.ad/
-------------------------------------------
El 91% de les pensions de vellesa són inferiors al sou mínim

Les darreres dades fetes públiques per la Caixa Andorrana de la Seguretat Socialmostren que el 91,7% de les pensions de vellesa són inferiors a la quantitat establerta pel Govern com a salari mínim interprofessional, fixat en 838,93 euros el primer semestre d’aquest any. De fet, la prestació de jubilació que la CASS atorga a gairebé la meitat dels padrins que ha cotitzat al país està per sota de 238 euros. Aquest és el cas dels 2.602 avis que tenen cotitzats fins a 10 anys al país.

"NO ES GARANTEIX UNA JUBILACIÓ DIGNA"

Amb aquestes xifres a la mà, la sindicalista Isabel Barreiro, membre del SAT, va explicar que molts padrins depenen dels fills per poder continuar vivint al Principat i que molts immigrants - que són la proporció de població andorrana més nombrosa - han de tornar als seus països d’origen. Barreiro va lamentar que "Andorra no assegura una jubilació digna" i va afegir que "les mesures urgents aprovades recentment són positives però, no són suficients".

Les estadístiques mostren que només els padrins que han treballat entre 30 i 40 anys al país perceben una pensió una mica superior al salari mínim. Tot i això, aquests no arriben al 9% dels casos i la pensió mitja per aquells que tenen més anys cotitzats al país no supera els 1.109 euros.

VELLESA I NECESSITATS BÀSIQUES

Una constatació del Departament de Serveis socials i participació ciutadana del Comú de Sant Julià de Lòria és el fet que la gent gran és un dels grups de població que pateix més problemes econòmics. Això i el possible empitjorament de la salut conforme l’edat avança va motivar el Comú ara fa poc menys d’un any a endegar el Servei d’Atenció Domiciliària. Les treballadores socials del departament van explicar que actualment hi ha set persones majors de 65 anys que reben aquesta assistència que, entre altres, preveu ajudar a fer la higiene personal, supervisar la presa de medicaments o simplement fer companyia i escoltar la persona. Tot i ser un servei de pagament, l’assistència és gratuïta en aquells casos en els que l’avi no té recursos econòmics, segons van dir les treballadores. Quan el cas és més greu, el Comú ho deriva cap als serveis socials del Govern.

INVALIDESA I ANYS COTITZATS

La treballadora social deCàritas Andorranava explicar que es dóna el cas de persones que reben una pensió d’invalidesa quan encara han cotitzat pocs anys de manera que es veuen obligats a marxar del país ja que la quantitat és molt baixa. En aquest sentit, aquesta retribució només està per sobre del salari minim quan el beneficiari ha treballat més de 35 anys al Principat i la pensió d’invalidesa mitja que la CASS atorga és de 596,13 euros. Ara per ara, hi ha 136 persones que reben una pensió d’aquest tipus de 305 euros
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4518
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Torna a: Pensions i economia

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: Google [Bot] i 7 visitants

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)

      

high school dropouts in the usa | http://www.gentgran.org/index.php/cognitive-behavioral-family-therapy/ | writing persuasive essay | critical and creative thinking quot | http://www.gentgran.org/index.php/citizens-united-vs-federal-election-commission/