compare and contrast reality tv with real life

Prolongar la vida laboral

Economia de la Gent Gran / Economía de los Mayores

Prolongar la vida laboral

EntradaAutor: fatec » dv. juny 30, 2006 10:57 am

Gener de 2006 - Manuel Pimentel (ex-ministre de treball) - El Periódico de Catalunya

Prolongar la vida laboral
El nostre sistema de pensions serà viable a mitjà termini, però no ha d'incentivar la jubilació

Imatge

Tants rius de tinta vessats sobre l'assumpte de les pensions, tants debats polítics, tants acords socials, perquè ara resulti que els espanyols són els ciutadans del món menys preocupats pels seus assumptes de la jubilació. Almenys això és el que es desprèn de la interpretació literal de l'estudi que la companyia AXA ha portat a terme entre els treballadors d'11 països: els Estats Units, Itàlia, el Japó, Alemanya, Austràlia, el Regne Unit, el Canadà, Bèlgica, França, Hong Kong (Xina) i Espanya. En efecte, mentre que el 44% dels treballadors dels Estats Units o el 22% d'Alemanya coneixia fil per randa les quantitats de les seves pensions futures, només el 9% dels enquestats espanyols reconeixia saber, més o menys, quant cobraran a la jubilació.
La dada, sempre parcial i limitada, ens suscita reflexions immediates. Primera: o som els més benestants i optimistes, o bé els que tenim més confiança en les qüestions públiques. Encara que sentim amb relativa freqüència la pregunta de si els joves d'avui cobraran la seva pensió demà, tots estem segurs que, d'una manera o altra, ho podran fer. El sistema de pensions espanyols inspira avui seguretat i, encara que no ho hem de dir en veu alta, és dels més solvents del món. En l'actualitat gaudeix d'uns increïbles superàvits i s'està dotant anualment d'un significatiu fons de reserva, que encara anirà a més al llarg d'aquests anys vinents.
La veritat és que la nostra seguretat social s'ha guanyat aquesta confiança entre els ciutadans, que no troben avui en dia raons de pes per preocupar-se gaire de la seva pensió. Si aquesta mateixa enquesta s'hagués realitzat quan hi havia la crisi de mitjans dels anys 90, quan el missatge oficial va ser que no hi hauria pensions per a tothom, potser el resultat hauria estat un altre de ben diferent. D'aquest desconeixement de la quantia de les nostres pensions n'haurien de prendre nota els responsables del sistema. Pot ser que no ho hàgim sabut explicar amb prou claredat, refugiats sempre en la complexa terminologia tècnica dels sistemes de previsió. Una campanya en la qual s'expliqui de manera senzilla com es calcula la pensió que quedaria en funció del salari que es cotitza serviria per incrementar aquest coneixement.

ÉS ESTABLE a llarg termini el nostre sistema de pensions? Doncs això depèn. És ben conegut que funciona pel sistema de repartiment. Les cotitzacions dels treballadors d'avui entren en una caixa de la qual surten les pensions de la nostra gent gran, en un bonic exercici de solidaritat intergeneracional. I els treballadors del demà pagaran les pensions dels treballadors d'avui. Com és evident, aquest sistema funciona sempre que entrin a la caixa els mateixos diners que en surten. La caiguda de la nostra natalitat i el progressiu envelliment de la nostra població van semblar que posava en dubte la viabilitat d'aquest sistema. Aquesta incertesa s'ha anat relativitzant amb l'arribada de la immigració al nostre país, que ha suplert amb escreix la nostra baixada de la natalitat. Actualment, la variable ja no és la de població, sinó la d'ocupació. ¿Seguirem mantenint capacitat de generar nous llocs de treball? Doncs de la resposta a aquesta pregunta en dependrà la viabilitat del sistema de pensions públic. Personalment sóc optimista, malgrat que amb notícies com la de l'elevada inflació que hem experimentat l'any passat ens hem d'alertar contra les realitats que estan disminuint la nostra competitivitat, com ara el retard tecnològic o la inflació abans esmentada.
El nostre sistema públic de pensions serà viable a mitjà termini, ja que, a més del factor dels ingressos --totalment vinculat a l'ocupació, perquè en cap cas es podrien apujar les cotitzacions--, els responsables podran actuar en altres camps, com ara el de l'edat de jubilació o la consideració de la vida laboral completa per al càlcul de la pensió. Malgrat que l'edat legal de jubilació és la de 65 anys, ens jubilem de mitjana als 62. L'enquesta ens indica que la majoria dels treballadors espanyols ho vol fer als 57 anys i, de manera gairebé unànime, els enquestats rebutgen la possibilitat d'endarrerir l'edat de jubilació, considerant que no s'ha de prolongar més enllà dels 65 anys.
Els italians i els nord-americans es jubilen als 58; els alemanys, els francesos, els belgues i els britànics, als 59; els australians i els habitants de Hong Kong, als 57, i els japonesos, als 60 anys. Entre els nous jubilats espanyols aquesta distància s'està reduint: 6 de cada 10 treballadors s'estan jubilant abans de l'edat legal, fet que ens col·loca en el segon lloc de la mostra darrere d'Alemanya. Hem de repetir que l'interès públic apunta cap a una altra direcció que la preferència personal. El sistema no ha d'incentivar la jubilació anticipada. Al contrari, hauríem de recolzar la prolongació voluntària de la vida laboral, donat el progressiu increment de l'esperança de vida i la millora de les condicions físiques i psíquiques amb què actualment encarem la maduresa.

LES NOSTRES pensions no són altes, de manera que molts pensionistes han de reduir bruscament el seu nivell de vida. En efecte, la pensió mitjana se situa en 915 euros, mentre que l'import necessari per a les despeses de la casa s'eleva a 1.068 euros, xifra que provoca que el 86% hagi d'ajustar el seu nivell de despeses. Per tot això, a més de saber quina pensió tindrem, és recomanable dotar-nos d'un fons de pensions complementari, incentivats, a més, fiscalment. Els espanyols som els que menys estalviem per a aquesta finalitat, uns 171 euros a l'any, enfront dels 1.040 dels nord-americans, els gairebé 500 de Hong Kong o els 418 del Canadà. En fi, que faríem bé tenint una mica més d'interès per les nostres pensions.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4530
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Torna a: Pensions i economia

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 4 visitants

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)

      

compare and contrast reality tv with real life | http://www.gentgran.org/index.php/good-vs-evil-romeo-and-juliet/ | http://www.gentgran.org/index.php/can-money-buy-happiness/ | seminar cultural development