Enllaç patrocinat

Avenços en la lluita contra la malaltia de l'Alzheimer

Temes que afecten la salut de la gent gran, i maneres de millorar-la. / Temas que afectan la salud de los Mayores, y maneras de mejorarla

Avenços en la lluita contra la malaltia de l'Alzheimer

EntradaAutor: fatec » dt. jul. 11, 2006 9:48 am

23 de juny - http://www.vilaweb.cat
------------------------------------------------
Un expert sosté que només el 2 % dels malalts d'alzheimer tenen antecedents familiars

SEVILLA, 23 (EUROPA PRESS)

Només el 2% de les persones que pateixen alzheimer tenen antecedents familiars amb aquesta demència, segons ha apuntat el neuròleg de l'Hospital Virgen del Rocío (Sevilla) i president de la Societat Espanyola de Neurologia, Román Alberca, que ha aclarit que aquesta patologia, "en contra del que la gent pensa, no és una malaltia hereditària".

Bassa, qui ha participat a les 'VI Jornades Serveis Residencials i Assistencials (Sar) Andalusia', ha destacat que, segons la Junta d'Andalusia, a l'actualitat hi ha aproximadament 60.000 persones a Andalusia afectades d'alzheimer. Amb tot, ha apuntat que aquesta xifra podria ser més gran, ja que "es desconeix el cas de moltes persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa".

A més, ha explicat que "la forma més comuna d'aparició de l'alzheimer és de manera esporàdica i degut a la interacció de factors de risc, i el més important és l'envelliment". Per això, ha proposat com a mesures preventives "un increment de l'activitat mental i física al llarg de la vida".
fatec l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. des. 15, 2006 11:44 am, en total s’ha editat 4 vegades.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dg. jul. 30, 2006 11:46 pm

http://www.elperiodico.com/
--------------------------------------
Un estudi sosté que la cervesa evita l'alzheimer

• Dues expertes aconsellen dues canyes als homes i una a les dones al dia

BARCELONA

Un estudi científic que ha portat a terme el departament de Nutrició, Bromatologia i Toxicologia de la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH) afirma que beure dues cerveses al dia pot reduir el risc de patir alzheimer.
El treball, titulat La cervesa com a font dietètica de silici i el seu efecte protector davant de la intoxicació per alumini: influència sobre l'absorció i l'acumulació d'aquest metall neurotòxic, s'ha realitzat amb animals d'experimentació, concretament ratolins, i encara no està en fase d'experimentació humana.

Les autores del treball, les doctores María José González i Isabel Meseguer, van explicar que els rosegadors a qui es va subministrar cervesa van experimentar "un augment de l'excreció fecal d'alumini i una reducció d'aquest en el teixit cerebral". El silici que aporta la cervesa "sembla interaccionar amb l'alumini, un metall neurotòxic que es relaciona amb la demència i altres malalties neurodegeneratives com l'alzheimer".
Les autores de l'informe van assenyalar que la incorporació del silici a la dieta permet reduir la presència d'alumini en el plasma sanguini i el teixit cerebral, al limitar l'absorció d'aquest metall en el tracte gastrointestinal, de manera que "l'aportació moderada de cervesa podria ser tingut en compte com a possible factor protector".

Ja que es tracta d'una beguda alcohòlica, les doctores van recomanar moderació i van afirmar que la quantitat ideal és de "dues canyes en els homes adults i una canya per a les dones adultes", tot i que ho des- aconsellen en els adolescents.

PLÀTAN I ESPINACS

Altres aliments que també tenen un alt contingut en silici són el plàtan, el cafè, les mongetes tendres, els espinacs i els cereals integrals. L'informe, segons Meseguer, "reafirma la recent inclusió de la cervesa en la piràmide nutricional de la Societat Espanyola de Nutrició".
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. set. 21, 2006 10:17 am

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/
-----------------------------------------------------
Els experts confien a poder controlar la malaltia d'Alzheimer amb fàrmacs la dècada vinent

N.A.. Girona

Cent anys després que el metge alemany Alois Alzheimer descrigués per primer cop la malaltia que porta el seu nom, els especialistes són optimistes pel que fa a les investigacions que s'estan duent a terme sobre nous tractaments farmacològics. Amb motiu de la commemoració avui del Dia Mundial de l'Alzheimer, el professor de neurologia de la Universitat de Navarra i coordinador del comitè científic de la Confederació Espanyola de Familiars de Malalts d'Alzheimer, José Manuel Martínez Lage, s'ha mostrat convençut que d'aquí a cinc o deu anys hi haurà fàrmacs que permetran retardar o controlar el desenvolupament de la malaltia. I és que, segons ha afegit Lage, només que es retardés cinc anys l'inici dels símptomes de la malaltia en persones més grans de 65 anys, es reduiria a la meitat el nombre d'afectats i el cost sanitari.

A Catalunya hi ha 51.000 persones majors de 70 anys que tenen la malaltia d'Alzheimer. Les associacions d'afectats i de familiars estan a l'expectativa del desplegament, a partir del 2007, de la llei de dependència, que ha generat moltes expectatives. «Estem discretament contents», va manifestar ahir la directora de l'associació Alzheimer Catalunya, Elena Fernández.

ACTES A FIGUERES I LLORET

Per commemorar el Dia Mundial de l'Alzheimer, l'Associació de Malalts d'Alzheimer de Figueres (AMAF) ha convocat per avui una jornada de portes obertes del centre d'estimulació cognitiva. L'associació Entorn Malaltia d'Alzheimer de Blanes, Lloret i Tossa ha organitzat per demà el Segon Sopar Benèfic al restaurant El Trull de Lloret.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. set. 21, 2006 10:34 am

http://www.comradio.com/
-----------------------------------------------
L'Alzheimer representa entre el 60 i el 80 % de totes les demències

Unes set de cada 10 persones, majors de 60 anys, que pateixen una demència tenen Alzheimer. Els metges esperen tenir un medicament eficaç a finals d'aquesta dècada. En l'actualitat hi ha al món 49 investigacions clíniques en marxa amb l'objectiu de trobar un fàrmac que permeti detectar la malaltia i aturar els seus efectes. Algun d'aquests medicaments podria ser eficaç en 10 ó 15 anys.

L'Alzheimer és la primera malaltia degenerativa del sistema nerviós, alhora que una de les causes més comuns d'incapacitat neurològica. Aquesta patologia, que és el tipus de demència senil més estesa entre homes i dones majors de 65 anys, deteriora les parts del cervell encarregades de controlar el pensament, la memòria i el llenguatge.

Les lesions en els malalts d'Alzheimer comencen a aparèixer al cervell 10 o 20 anys abans que es percebin els primers símptomes clínics. El més habitual, però, és que la malaltia es detecti amb 20 mesos de retard. Els esforços d'institucions i col·lectius es centren en el diagnòstic precoç, fet que permet controlar la malaltia abans, però no evitar-la.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. set. 21, 2006 10:37 am

http://www.lamalla.net/canal/gent_gran/
--------------------------------------
100 anys convivint amb l’Alzheimer

Àlex Domínguez (laMalla.net)

Ja fa un segle que els científics van identificar l'origen d'un tipus de demència senil que l'any 2025 podria afectar 34 milions de persones de tot el món.

L'Alzheimer celebra el seu Dia Mundial aquest dijous esperant que la Llei de la Dependència sigui una realitat a principis del 2007, però al mateix temps amb la incertesa sobre qui en seran els seus beneficiaris. A Catalunya hi ha més de 100.000 persones grans que pateixen Alzheimer, una malaltia degenerativa que encara no té tractament.


>> Veure la resta de la notícia a LaMalla.net


-
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. set. 21, 2006 10:56 am

http://www.lavanguardia.es/
------------------------------------------------
La pérdida acelerada de peso puede ser síntoma de Alzheimer

Washington. (EFE).- La pérdida acelerada de peso en las personas de edad avanzada puede ser uno de los primeros síntomas del mal de Alzheimer, según un estudio divulgado hoy por la revista "Archives of Neurology". Según científicos de la Escuela de Medicina de la Universidad de Washington, las personas que están en las etapas finales de la enfermedad pueden adelgazar hasta un kilo por año.

Las personas cuya pérdida de peso es todavía más acelerada afrontan el riesgo de que el avance de la enfermedad sea más rápido y sea necesario su ingreso en un hospital geriátrico como resultado de la pérdida de memoria.

El mal de Alzheimer es una enfermedad neurológica progresiva e incurable que afecta, principalmente, a las personas mayores de 65 años cuya pérdida de memoria degenera en demencia y, por último, en la muerte.

De las 449 personas estudiadas, 125 desarrollaron el mal y perdieron una media de cuatro kilos más que quienes no sufrieron los síntomas de la enfermedad. Además, la aceleración en la pérdida de peso fue un anuncio de una progresión hacia la demencia propia del mal de Alzheimer, indicaron los científicos.

"Los participantes (en el estudio) sin demencia perdieron alrededor de 0,3 kilogramos por año. Pero un año después de la primera detección sintomática de la demencia del tipo Alzheimer, la media de pérdida de peso por individuo aumentó a más de un kilo por año", señalaron.

Según el informe sobre la investigación, el vínculo entre la demencia tipo Alzheimer y la pérdida de peso se mantuvo incluso cuando se tomaron en cuenta otros factores como la edad, el género, la salud general y la presión sanguínea.

Los científicos indican que no está claro en qué forma la pérdida de peso está vinculada con la demencia. Algunos han señalado que los individuos con demencia pierden peso porque se olvidan de comer. Sin embargo, esto sería poco probable debido a que la pérdida de peso precede a la pérdida de memoria y a otros síntomas de la demencia.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dt. set. 26, 2006 11:56 am

http://www.lamalla.net/
--------------------------------------
Malalts d'Alzheimer treballaran amb gossos per pal·liar els efectes de la malaltia
Els animals provindran de la centre d'acollida municipal

Francesc Castro (laMalla.net)

Font: EFE

S'ha demostrat a bastament que les teràpies amb animals són beneficioses en el tractament de determinades malalties alhora que aporten un plus de vitalitat en la pal·liació de patologies i situacions perjudicials per a la salut. Un dels col·lectius que darrerament més s'ha beneficiat dels animals -especialment, gossos- és el de la gent gran.

Algunes entitats aprofiten la companyia que ofereixen els cans i les mascotes per combatre la solitud dels ancians. Ara, a Salou es faran servir els gossos abandonats per millorar la vida dels avis i àvies amb Alzheimer gràcies a un conveni entre l'Ajuntament i l'Associació local de familiars de malalts.

>> Seguir llegint la notícia a LaMalla.net

--
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dg. març 18, 2007 1:08 am

http://www.avui.cat/
-------------------------------
Control de l'Alzheimer via satèl·lit
novetat · La Creu Roja comercialitza a Catalunya un localitzador per a persones amb deteriorament cognitiu
controlat · El sistema permet a la família saber en tot moment on es troba l'usuari, que du el dispositiu lligat al cinturó


Joan Tort

La Creu Roja començarà a comercialitzar d'aquí a dues setmanes un localitzador per a persones amb Alzheimer o deteriorament cognitiu -que afecta unes 800.000 persones a l'Estat-, un sistema pioner a Espanya i que inicialment serà operatiu a Catalunya, Madrid i Galícia. Es tracta d'un dispositiu similar a un telèfon mòbil que es col·loca al cinturó de la persona afectada. L'aparell és un transmissor que emet un senyal constant i permet saber en tot moment on es troba l'individu. El localitzador, a més, incorpora prestacions de limitació; això vol dir que la família hi pot introduir factors de risc i de velocitat. Per tant, si al voltant de la casa hi ha carreteres, vies de tren o espais oberts es pot programar una alarma, per si el malalt se'n va més enllà d'una distància preestablerta o bé per si va a una velocitat més ràpida de la d'un vianant, cosa que voldria dir que hauria agafat algun mitjà de transport.

La Creu Roja utilitza les tecnologies GPS (via satèl·lit) i LBS (via telefònica) per tenir una cobertura total. La família del malalt pot controlar-lo en tot moment per Internet, accedint a una pantalla-plànol o bé a travçes d'un missatge SMS o un MMS (multimèdia) al mòbil. A més, els usuaris també estan controlats les 24 hores i els 365 dies de l'any a la central de la Creu Roja. El servei, però, no és barat, ja que costa uns 200 euros, a més d'una tarifa mensual d'uns 32 euros, a banda del cost de la línia.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. oct. 11, 2007 10:21 am

http://www.lavanguardia.es/
-----------------------------------
Más de 80.000 catalanes sufren Alzheimer y otras demencias
L'Hospitalet de Llobregat. (EFE).-

Más de 80.000 catalanes sufren Alzheimer y otras demencias, según un estudio realizado por investigadores del Hospital de Bellvitge que publica este mes la revista 'Neuroepidemiology', ha informado el centro sanitario.

El estudio lo ha realizado un equipo de investigadores de la Unidad de Demencias del Hospital de Bellvitge con la colaboración del Servicio de Medicina Preventiva del centro, del Centro Nacional de Epidemiología de Instituto de Salud Pública Carlos III y del Hospital Virgen del Camino de Pamplona.

Durante la primera fase del trabajo, un equipo de 21 psicólogos visitaron a 2.140 personas de 70 años o más residentes en El Prat de Llobregat (Barcelona), a las que sometieron a una prueba de evaluación de las capacidades cognitivas.

En una segunda fase, las personas que mostraron un posible déficit fueron sometidas a un examen de confirmación diagnóstica y clínica con la intervención de cómo mínimo un neurólogo y un neuropsicólogo en cada evaluación individual.

El estudio ha confirmado que la enfermedad más frecuente es el Alzheimer, diagnosticada en el 69% de todos los casos detectados. En segundo lugar se ha situado la demencia vascular, es decir, la pérdida de la función cerebral debida a una serie de accidentes cerebrovasculares, con un 12,7% de los casos.

Los otros tipos detectados han sido la demencia con cuerpos de Lewy (9,1% de casos), la demencia frontotemporal (3%) y la demencia secundaria en otros procesos (1,8%).

Según los investigadores, el estudio demuestra un incremento constante de la prevalencia de estas enfermedades con la edad, hasta el punto de que un 46,3% de las personas de 90 o más años presentan algún tipo de demencia.

Este es el estudio sobre demencias más importante que se ha hecho hasta ahora en Cataluña y, según los investigadores, supone que, si se extrapolan los datos al conjunto del país, Cataluña tiene más de 80.000 personas de 70 años o más afectadas por este tipo de enfermedades.

En general, los resultados confirman la importancia que tienen las demencias en nuestro entorno y la conveniencia de adaptar los servicios sanitarios y sociosanitarios a la dimensión que están adquiriendo estas patologías, altamente invalidantes y de un fuerte impacto en el entorno familiar.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dl. oct. 15, 2007 11:36 am

http://www.abc.es/
-----------------------------------------------------
Un test en sangre predice el alzheimer seis años antes de manifestarse

N. RAMIREZ DE CASTRO. MADRID

Puede que sólo sea el primer paso. Pero si se confirman los resultados, en breve, se podría contar con el primer test en sangre que detecte precozmente el alzheimer. Un grupo internacional de científicos de Europa y Estados Unidos ha identificado 18 proteínas en el plasma sanguíneo relacionadas con la enfermedad neurodegenerativa, que permitirán identificar a los futuros enfermos con un 90% de precisión.
Ese grupo de proteínas son las que utilizan las células sanguíneas, las neuronas y las células del sistema nervioso para comunicarse entre ellas. El nuevo test identifica los cambios que se producen en ese diálogo celular, alteraciones que están directamente relacionados con la aparición del alzheimer. Los resultados de este prometedor avance se publican hoy en la edición digital de la revista «Nature Medicine».

Prueba sencilla y económica

El hallazgo de estas proteínas o biomarcadores despejan el camino para la comercialización de una prueba de detección sencilla y económica. Estaría destinada a aquellas personas que muestren los primeros síntomas de deterioro cognitivo. Bastaría con una pequeña muestra de sangre para predecir si esos fallos de memoria o las pequeñas alteraciones del comportamiento desembocarán, entre dos y seis años más tarde, en un alzheimer.

El test podría ser una prueba definitiva para saber si una persona sufre esta enfermedad neurodegenerativa. Hoy la mayoría de los diagnósticos se producen por exclusión y sólo la autopsia permite conocer con certeza si el alzheimer era la causa de la demencia.

Pero el mayor interés de este test está en su capacidad para diagnosticarlo en sus inicios. No sólo porque despejará dudas y permitirá a los pacientes afrontar la enfermedad. También porque la detección precoz posibilitaría la utilización de medicamentos que retrasen su evolución. Los fármacos anticolinesterásicos centrales ofrecen ya resultados. Son muy modestos; pero, incluso con estos tratamientos, se podría retrasar una media de dieciocho meses la progresión de la enfermedad.

El estudio que se publica hoy es el resultado de un año de investigaciones dirigidas por el neurólogo Tony Wys-Coray de la Universidad estadounidense de Stanford. Su trabajo demuestra que la sangre contiene una firma biológica específica, con la que se puede pronosticar la demencia.

Diálogo celular

Los investigadores descubrieron una conexión entre los cambios en el diálogo celular y las transformaciones que produce el alzheimer en el cerebro. «Nuestra tecnología nos permite «escuchar» las conversaciones entre células y determinar si algo anormal ocurre. No es que las células utilicen nuevas «palabras» cuando algo va mal. Lo que cambia es el tono. Ciertas palabras son más fuertes y otras más débiles», explica Wys-Coray.

Para identificar esas 18 proteínas , se recogieron las muestras de sangre de 259 personas. Algunos sufrían ya los primeros síntomas de lo que podía ser un alzheimer, otros tenían la enfermedad en su etapa más avanzada y otros estaban asintomáticos. Buscaron 120 proteínas conocidas del plasma cuya función es actuar como mensajeros químicos entre las células. Posteriores análisis mostraron que había 18 proteínas en las muestras de personas con algún grado de alzheimer que se expresaban en diferentes concentraciones al compararlas con individuos sanos. El diferente patrón descubierto en las muestras con la enfermedad neurodegenerativa fue estadísticamente significativo. El porcentaje de acierto y de diagnóstico alcanzó el 90%.

Disponible en un año

Pese a lo esperanzador de la investigación, aún se deben corroborar los resultados obtenidos. Si se confirman, la comercialización de esta nueva prueba sería rápida. El test podría estar disponible el próximo año, según la compañía de biotecnología Satoris que ha participado también en el estudio. Entonces, se contaría con una prueba más sencilla que la que ofrecen los sistemas de neuroimagen funcional como el PET. Esta prueba, que permite evaluar «in vivo» el metabolismo cerebral, era la última esperanza para hallar un sistema de detección precoz del alzheimer.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Següent

Torna a: Salut

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)