Enllaç patrocinat

El talent de la gent gran: com organitzar-lo?

Tot aquells temes que afectin a la gent gran però no es puguin incloure en els apartats anteriors. / Todo aquello que afecte a los Mayores pero que no se pueda incluir en los apartados anteriores

El talent de la gent gran: com organitzar-lo?

EntradaAutor: fatec » dj. oct. 16, 2008 2:57 pm

http://paper.avui.cat/
------------------------------------
El talent de la gent gran
Josep Gallifa / Catedràtic en psicologia i educació de la Universitat Ramon Llull a Blanquerna

Raymond Cattell, un investigador sobre la personalitat i la intel·ligència, va proposar a principis dels 70 distingir entre la intel·ligència fluïda i la intel·ligència cristal·litzada. La intel·ligència fluïda és la habilitat per resoldre nous problemes, i comprendre noves relacions entre conceptes. És independent del coneixement adquirit i decreix amb l'edat. Aquesta intel·ligència explicaria per què molts dels descobriments importants en els àmbits científics els han fet investigadors joves, als vint o als trenta anys.
La intel·ligència cristal·litzada, per altra banda, és l'habilitat d'utilitzar destreses, coneixements i experiència davant de les situacions. Aquestes capacitats milloren amb l'experiència i amb l'edat. Això explica per què les contribucions al coneixement, per exemple en obres filosòfiques, els autors les van realitzar en una etapa de maduresa. Així, Kant va començar a escriure les seves obres crítiques -les més conegudes- als 57 anys!

LA GENT GRAN, SENSE CAP MENA de dubte, té aquesta intel·ligència cristal·litzada de Cattell màximament desenvolupada. Hem d'anar canviant -si no ho hem fet encara- la concepció que tenim de la gent gran, sobretot quan associem ser gran amb envelliment i pèrdua d'autonomia. La gent gran té una bona capacitat de vida activa, encara que hagin acabat la vida laboral. Una persona de cinquanta anys era considerada abans una persona gran i fins i tot vella. Avui algú de setanta anys és considerat ben jove, sobretot si la salut l'acompanya.

LA GENT GRAN POT APORTAR ACTIVITAT, coneixements i també serenor i experiència. La gent gran té temps i té -excepte en alguns casos de pensions molt baixes que encara hi ha- les necessitats bàsiques cobertes. Conscients que no poden estar potser a la primera línia, no volen sentir-se arraconats. No podem confondre, per tant, ser gran amb ser vell, en un cicle vital que cada vegada s'allarga més i que és viscut sortosament amb més qualitat. Quantes necessitats hi ha a la nostra societat que no estan cobertes i que amb petits incentius podrien fer les persones grans?
No es tracta de suplir amb tasques voluntàries llocs de treball, sinó de cobrir necessitats per les quals potser ningú està disposat a pagar un salari, en els àmbits de la immigració, o de la pobresa i abandonament, en el diàleg intergeneracional o en tants d'altres... Hem de tornar a pensar a recuperar la funció de l'avi o l'àvia. Això és especialment rellevant davant la perspectiva amb què ens confronten els demògrafs, segons la quals de l'actual 17% de persones més grans de 65 anys passarem, l'any 2050, al 35%. Ens podrem seguir permetent com a societat no aprofitar tant de talent i experiència acumulats? D'altra banda: serà sostenible en el futur el model econòmic actual?

I COM ES POT ORGANITZAR AQUESTA aportació de la gent gran? Doncs cal valorar la seva contribució i valorar també que, en bona part, el que tenim avui és resultat del seu esforç; però sobretot el que cal és donar-los la paraula i escoltar les seves propostes. Sortosament, per tal de poder seguir essent d'utilitat a la societat, la gent gran també s'associa. Les associacions poden ser una bona forma d'interlocució per anar preparant el futur.

UNA DE LES ASSOCIACIONS MÉS representatives a Catalunya, i que agrupa més de 380.000 persones grans, és la FATEC (Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya). La FATEC celebra enguany el seu 25è aniversari. Són 25 anys de gent gran estant al costat de la gent gran de Catalunya per ajudar-los a ser persones actives i a revitalitzar el seu projecte vital, o per donar-los suport davant les noves necessitats de l'etapa vital en què es troben. Enhorabona als bons amics de la FATEC i que per molts anys pugueu ajudar les persones grans a ser ben actives i participatives! Necessitem el vostre talent.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Torna a: Gent Gran en general

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)