Enllaç patrocinat

La llei de la Dependència, ja és en marxa

Temes sobre Persones Grans que no es poden valer per sí mateixes / Temas sobre Mayores que no pueden valerse por sí mismos

La llei de la Dependència, ja és en marxa

EntradaAutor: fatec » dv. abr. 27, 2007 12:11 am

http://www.elperiodico.cat/
------------------------------------
Els catalans podran sol·licitar a partir del 21 de maig les prestacions de la llei de dependència

EFE
BARCELONA

Els catalans que siguin grans dependents podran començar a sol·licitar des del 21 de maig les prestacions que atorga la nova llei de dependència, de manera que a partir de l'estiu els usuaris comencin a rebre les primeres ajudes.

A Catalunya, es calcula que entre 30.000 i 35.000 persones seran reconegudes com grans dependents. D'elles, unes 18.000 ja estan dins del sistema català de dependència i reben algun tipus de prestació social, com teleassistència o ajuda a domicili, ajudes que en cap cas perdran.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania preveu que en el termini màxim de 10 dies els formularis per sol·licitar l'avaluació de dependència estiguin disponibles a internet, ajuntaments, centres d'atenció primària, serveis socials i altres entitats, perquè el 21 de maig s'iniciï la tramitació de les sol·licituds.

La consellera Carme Capdevila, ha destacat la importància i necessitat que les persones que presentin aquestes sol·licituds siguin realment aquelles que estan en una situació de màxima dependència (grau 3), cosa que significa que necessiten l'ajuda constant d'un cuidador per desenvolupar les activitats quotidianes, sigui per la pèrdua total d'autonomia física o mental.

Per assessorar els ciutadans, aquest departament posarà en funcionament un telèfon d'informació gratuït (900.300.500). També s'orientarà personalment els interessats a través dels centres d'atenció primària, els serveis socials o els ajuntaments, per evitar que es produeixi "una tramitació massiva" de sol·licituds que no responen al perfil de gran dependent.

Una vegada presentades les sol·licituds, la primera quinzena de juny es donarà pas a les avaluacions de dependència en els mateixos domicilis dels interessats. Aquesta feina anirà a càrrec d'un total de 160 tècnics, que tindran un termini de tres mesos per resoldre les sol·licituds.

Després d'aquest període, els treballadors socials proposaran als sol·licitants la seva proposta de prestacions. Si s'arriba a un acord entre les dues parts, els usuaris podrien començar a rebre-les en un termini màxim de tres mesos més.

Màxim de 1.014 euros mensuals per persona

L'Estat garanteix un mínim de protecció d'uns 250 euros al mes per persona dependent, quantitat que s'ha de transferir a les autonomies, que han d'invertir el mateix import.

A més, el Govern, via conveni bilateral amb la Generalitat, pot aportar 257 euros més, quantia que novament serà igualada per la comunitat.

En total, la prestació econòmica màxima que podria percebre un gran dependent seria de 1.014 euros, si bé la consellera ha destacat que les xifres no són definitives i que, en qualsevol cas, es tracta d'una "llei enfocada en els serveis, no en les contraprestacions econòmiques".
fatec l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. maig 21, 2007 9:46 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dt. maig 15, 2007 10:24 am

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/
-----------------------------------
Els futurs beneficiaris de la llei estatal de dependència ja poden recollir les sol·licituds per rebre ajuts

EL PUNT. Barcelona

El procés per tramitar les sol·licituds de les valoracions que obren la porta a la llei de la dependència ja s'ha iniciat. Des d'ahir, les persones dependents es poden baixar d'internet (a través de la pàgina web www.gencat.net/benestar/ ) la sol·licitud o anar a buscar-la a les oficines de Serveis Socials d'Atenció Primària.

Acció Social n'ha repartit 15.000 còpies. També han fet arribar 6.500 sol·licituds a les delegacions territorials d'Acció Social. Fins dilluns, però, no es podrà lliurar la documentació –es demana, entre altres coses, un informe mèdic– perquè un equip de professionals faci la valoració del grau de dependència i, per tant, es defineixi a quins ajuts té dret. Els interessats hauran de presentar les sol·licituds a les oficines de serveis socials o als registres oficials.

Avui finalitza el repartiment dels díptics i pòsters que informen de la llei. ahir van arribar a les poblacions de més de 20.000 habitants i a les 42 oficines de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona. Durant les darreres dues setmanes, a través del telèfon 900 300 500 s'ha atès 4.500 persones que volien informar-se sobre la llei. A més, el programa per a l'impuls i ordenació de la promoció de l'autonomia personal (Prodep) ha donat resposta a la consulta d'una vintena de professionals.

Acció Social calcula que aquest any s'arribarà a unes 30.000 persones amb gran dependència. 18.000 d'aquestes ja estan ateses. Per fer les valoracions, el departament ha contractat i format 160 tècnics que es repartiran per tot el territori català en 23 grups diferents. Es preveu que al juny començaran a fer-se les valoracions al domicili o la residència on estiguin ingressades les persones que ho sol·licitin. De fet, els equips tenen tres mesos per avaluar els sol·licitants.

En la darrera reunió del consell territorial de la dependència, la consellera Carme Capdevila va denunciar que el pressupost per implantar la llei és insuficient, sobretot amb vista a l'any vinent quan s'hagi d'atendre les dependències de caràcter greu i augmenti el nombre de serveis. S'espera crear 40.000 nous llocs de treball amb la llei.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dl. maig 21, 2007 10:23 am

Per conèixer a fons el text de la Llei Estatal de Dependència, pot accedir a la pàgina de l'IMSERSO:

http://www.seg-social.es/imserso/depend ... _2006.html


-
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dl. maig 21, 2007 3:15 pm

http://www.elperiodico.cat/
-------------------------------------
La llei de dependència ajudarà més de 30.000 catalans aquest any
1. • La norma, que beneficiarà 196.000 persones el 2015, atendrà primer els discapacitats greus
2. • Les sol.licituds per acollir-se a les prestacions per discapacitat es poden presentar a partir d'avui


MERCÈ CONESA
BARCELONA

Les sol.licituds per acollir-se a les ajudes que preveu la llei de dependència poden començar a presentar-se a partir d'avui. Quan la norma estigui totalment desplegada, el 2015, beneficiarà 196.000 catalans. De moment, el 2007, només arribarà fins a 30.440 persones en aquesta comunitat, les que es troben en una situació de discapacitat més crítica.

Es tracta d'avis que no poden menjar sols, anar a comprar o al lavabo, cuinar o posar-se al llit. També persones més joves amb una discapacitat física, intel.lectual, sensorial o una malaltia mental diagnosticada de més del 75%. Ara, molts d'aquests discapacitats (7.700) depenen dels seus familiars --excepte els que ja estan ingressats en centres públics-- o es troben en residències privades (més de 10.000).

CUIDADORS RECONEGUTS

Amb l'aplicació de la llei, probablement n'hi haurà molts que continuaran a l'empara familiar perquè no hi ha prou places residencials públiques. Però la diferència és que rebran més ajuda. Cada cas serà particular, en funció dels ingressos i el patrimoni de la persona dependent, però hi haurà una compensació econòmica per accedir a serveis com el cost parcial d'una plaça en una residència o un centre de dia, l'atenció domiciliària, un assistent professional o un cuidador familiar.
Aquest últim aspecte és especialment interessant perquè beneficiarà, sobretot, dones, que van haver d'abandonar una feina per fer-se càrrec d'un discapacitat. Fins ara, no tenien cap reconeixement laboral (excepte els 240 euros que aporta el programa Viure en Família de la Generalitat). Amb la llei de dependència aquest cuidador familiar percebrà un sou mensual de 487 euros i a més estarà emparat per la Seguretat Social.

SENSE ALLAUS

Els primers indicis feien témer que la posada en marxa de la llei causaria una autèntica allau d'interessats a acollir-s'hi. Però els responsables de la Generalitat no creuen que sigui així. "Pot ser que hi hagi més persones que truquin al telèfon d'informació de la llei 900.300.500, però no creiem que les oficines on es poden presentar les sol.licituds es col.lapsin, ja que tant els serveis socials com els residencials han fet de filtre previ a l'informar de qui s'hi pot acollir i qui no", explica Carolina Homar, directora general de l'ICASS (Institut Català d'Assistència i Serveis Socials).
"Pensem que els que hi acudiran --prossegueix-- seran els que ja van sol.licitar una ajuda amb anterioritat, la van veure denegada i, ara, probablement sí que la tindran".

L'altre gran canvi que comporta aquesta nova normativa és que ara només es tenen en compte els ingressos i el patrimoni del beneficiari, i no els dels familiars, tal com passava abans.
Homar subratlla, a més, que tot funcionarà sobre rodes, perquè els equips que faran les valoracions dels sol.licitants "estan perfectament preparats per a aquesta tasca". "Només podrien sorgir inconvenients --prossegueix-- el 2008, si el Govern central no accedeix a revisar les previsions pressupostàries i els criteris de distribució territorial".

L'assignació total de l'Estat per aplicar la llei fins al 2015 és de 13.000 milions d'euros i les comunitats autònomes aportaran igual quantitat. Això suposa que l'atenció a la dependència a Espanya passarà del 0,3% a l'1% del PIB, per sota encara de la mitjana europea.
fatec l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. maig 22, 2007 12:35 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dl. maig 21, 2007 3:19 pm

http://www.elperiodico.cat/
--------------------------------------
Les entitats socials temen que faltin diners
1. • El perfil dels cuidadors que hauran de desplegar la norma genera dubtes
2. • Els assistents familiars dels beneficiaris rebran un curs de 100 hores
M. C.


BARCELONA

Les entitats socials que s'ocupen de discapacitats reben amb satisfacció l'inici de l'aplicació de la llei de dependència, sobretot perquè a partir d'ara estar atès constitueix un dret i no una concessió graciable. Però les oenagés no deixen de tenir temors: que no hi hagi prou diners, que els professionals no siguin els adequats, que el copagament suposi una discriminació. L'anomenat tercer sector està a l'expectativa.

"Aplaudim l'entrada en vigor de la llei, però tenim alguns dubtes", explica Josep Maria Bastús, cap de serveis de Càritas. "Hem pujat a un vaixell molt costós i no sé si hi haurà prou finançament per navegar". I afegeix: "Tampoc em sembla que estigui ben definida la qualificació dels cuidadors que han d'atendre els dependents; no sé si amb un curs de 100 hores per formar-los, tal com està previst, n'hi ha prou". El portaveu de Càritas pensa que per al desplegament s'ha comptat poc amb els treballadors familiars "que estan professionalment consolidats des de fa 30 anys i treballen amb una supervisió que garanteix la qualitat de la seva tasca". "¿Tindran aquesta supervisió els cuidadors personals?", es pregunta.

Assumpció Ros, presidenta de Feate (Federació d'Entitats d'Assistència a la Tercera Edat), que reuneix geriàtrics sense ànim de lucre), veu amb menys recel la posada en marxa de la llei. "Hem d'esperar fins al desplegament complet i per al 2015 falten uns quants anys". Pel que fa a la qualificació del personal, recorda que a les seves residències "no hi ha hagut mai problemes a l'hora de trobar professionals idonis i, a més a més, ara al juny, sortiran noves promocions de treballadors socials, fisioterapeutes i altres, que ampliaran l'oferta de mà d'obra".

FALTA DE CONCRECIÓ

Mario Cugat, president de Fatec (Federació d'Associacions de la Tercera Edat de Catalunya), també és dels que està a l'expectativa i amb dubtes. "La llei contempla la figura de l'assistent personal, però no diu si es tindran 10 hores al dia o dues hores a la setmana". Cugat posa sobre la taula una altra gran incògnita. "¿Quant haurà de copagar de la seva pensió per un servei la persona que es beneficiï de la llei?" "Hi ha gent jove a l'atur o amb dificultats que viu gràcies a la pensió dels avis. ¿Què passarà amb ells?", es pregunta.

José María Ballesteros, membre del comitè executiu de Cermi (coordinadora que aglutina federacions de discapacitats físics, psíquics i sensorials d'Espanya), és un altre dels que es mostren desconfiats amb el finançament. "Falten tantes places residencials que per aplicar bé la llei s'hauria de multiplicar per cinc el finançament actual".
Ballesteros assegura que al Cermi es tem que hi hagi desproporcions a Espanya. "Ara ja ens trobem que a una persona amb discapacitat a Barcelona li donen una qualificació de 40 i a Menorca una de 80".

"S'haurien d'homogeneïtzar les valoracions al conjunt del país", afirma. El portaveu del Cermi també té dubtes sobre la figura de l'assistent personal. "Un discapacitat que necessita ajuda les 24 hores requereix ajudants i no un, perquè l'horari laboral és de vuit hores, cinc dies a la setmana". "¿De quina manera es conjuga això amb la figura d'un sol assistent?", pregunta.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dl. maig 21, 2007 3:32 pm

http://www.elperiodico.cat/
--------------------------------------
ELS PASSOS A SEGUIR

EL FORMULARI

El formulari per sol.licitar l'ajuda prevista per la llei de dependència es pot aconseguir per internet, en àrees bàsiques de salut, centres d'assistència social i associacions de discapacitats. La Generalitat aconsella als interessats que abans d'emplenar-lo consultin un professional d'algun d'aquests àmbits per saber si compleixen tots els requisits i no fer la petició en va. El formulari omplert --amb una fotocòpia del DNI, un justificant d'empadronament i un informe de salut que ha de firmar el metge de capçalera-- es pot presentar en qualsevol organisme que disposi de registre (serveis municipals, territorials o comarcals) a partir d'avui.

L'ESTUDI

Abans de tres mesos des de la presentació, un equip d'estudi (a Catalunya n'hi ha 23 amb 160 tècnics) visitarà el sol.licitant al seu domicili --o a la residència on estigui vivint-- per comprovar el grau de dependència. Aquests estudis s'iniciaran la primera quinzena del mes de juny. L'equip, que també podrà sol.licitar informes mèdics i fiscals addicionals, diagnosticarà el grau de discapacitat del sol.licitant.

EL SERVEI

Si la valoració de gran discapacitat és positiva, el beneficiari s'haurà de posar en contacte amb els serveis socials municipals, que elaboraran un programa individual d'atenció en un altre termini de tres mesos. Aquest programa individual podrà consistir en l'accés a una cartera de serveis (ajuda a domicili, centre de dia, residència o teleassistència) o en una prestació econòmica (per pagar un cuidador professional o un familiar).

>> Pàgina del programa de Dependència de la Generalitat de Catalunya
>> Descàrrega directe del formulari de solicitud

.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dj. ago. 30, 2007 11:11 am

http://www.avui.cat
-------------------------------------
7.792 persones que van sol·licitar els ajuts de la Llei de dependència rebran la resolució a partir de dilluns
A partir de la setmana que ve el Departament d'Acció Social i Ciutadania començarà a informar de les resolucions de les primeres sol·licituds de persones interessades en acollir-se a les diferents ajudes i serveis contemplats per la Llei de dependència

A partir de la setmana que ve el Departament d'Acció Social i Ciutadania començarà a informar de les resolucions de les primeres sol·licituds de persones interessades en acollir-se a les diferents ajudes i serveis contemplats per la Llei de dependència. Les primeres en beneficiar-se són un total de 7.792 persones, que han estat reconegudes com a dependents de grau III o de gran dependència. Precisament, aquest dimarts es compleixen tres mesos des que el Departament va obrir el període perquè totes aquelles persones susceptibles de rebre aquestes ajudes presentessin la seva sol·licitud de reconeixement de grau de dependència.

En total, a Catalunya 31.489 persones han demanat ser valorades per acollir-se a la Llei de la dependència, i 25.581 han demanat informació a través del 900 300 500 (telèfon de la dependència).

Actualment, els diversos Serveis de Valoració (SEVAD) que hi ha a Catalunya han realitzat 10.733 valoracions, de les quals el 72,60% corresponen al grau III. Segons el calendari de desplegament de la Llei, durant el 2007 seran reconeguts els drets de les persones que tinguin una valoració de grau III, i progressivament s'hi incorporaran els altres graus.

La Llei de la dependència regula les condicions bàsiques de promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència mitjançant la creació del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD), en la qual col·laboren i participen l'Administració General de l'estat, les comunitats autònomes i les administracions locals.

A Catalunya, la Generalitat ha creat el programa ProdeP, Programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció de les persones amb dependència, com a precursor de la futura Agència Catalana per a la Dependència que gestionarà el sistema català de l'atenció a les persones amb dependències.

Com es mesura la dependència?
Segons informen des del Departament d'Acció Social i Ciutadania, s'estableixen tres graus de dependència en relació a la necessitat d'ajuda que té una persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. El grau I és el de dependència moderada i s'aplica quan la persona necessita ajuda almenys una vegada al dia o té necessitats d'ajuda intermitent o limitada, per la seva autonomia personal.

El grau II correspon al de dependència severa. Es tracta de persones que necessiten ajuda dos o tres vegades al dia, però no requereixen de la presència permanent d'un cuidador, o bé tenen necessitats d'ajuda extensa per a la seva autonomia.

Finalment, el grau III o de gran dependència es dóna quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita d'ajuda generalitzada per a la seva autonomia personal.

La valoració la fa un professional acreditat al domicili o al centre on resideix la persona utilitzant el Barem de Valoració de la Dependència (BVD).

Segons el Departament d'Acció Social, per aquelles persones dependents acollides i, segons la seva situació, la llei garantirà i regularà dos tipus d'aportacions. La primera és l'anomenada Cartera de Serveis que, segons les necessitats, inclou serveis de prevenció de les situacions de dependència i de promoció de l'autonomia personal; serveis de teleassistència i d'ajuda a domicili; i serveis de centre de dia i d'atenció residencial.

L'altra aportació la conformen les prestacions econòmiques per pagar un professional o comprar un servei, per a la cura de l'entorn familiar i l'ajuda a cuidadors no professionals, i per a l'assistència personal a persones amb gran dependència.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dc. oct. 10, 2007 3:43 pm

http://capgros.com/
----------------------------------------------
El PP reclama una guia d’orientació sobre la Llei de Dependència
El PP calcula que la nova Llei de Serveis Socials afectarà a més de 7.000 mataronins

El Grup Municipal del PP creu que és “imprescindible” que els Serveis Socials de l’Ajuntament creïn un “document guia que orienti tant els afectats com els professionals” de cara a l’entrada en vigor de la Llei de la Dependència, prevista per a l’any vinent. Els populars afirmen que tant aviat com sigui possible caldria disposar d’una “estadística de les persones dependents a la ciutat i en especial dels grans dependents” per tal d’afrontar l’aplicació de la llei “amb les màximes garanties”.

El PP calcula que la nova Llei de Serveis Socials (dins la qual s’hi inclou la Llei de la Dependència) afectarà a més de 7.000 mataronins i que, per això, “cal que des de l’Ajuntament es vetlli per donar la màxima informació als afectats i col·laborar en el desenvolupament eficaç de la llei”.

En un comunicat de premsa, el portaveu popular, Pau Mojedano, ha reclamat més informació “sobre el funcionament de l’anomenada persona de referència”, l’encarregat de gestionar els tràmits de dependents i familiars amb l’administració pública. Mataró és, juntament amb Girona i Sabadell, una de les ciutats-pilot d’aquesta figura.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dv. abr. 18, 2008 3:11 pm

http://www.elperiodico.cat/
-----------------------------------
1.200 milions en dependència

LA REVISIÓ DE L'ACORD ESTRATÈGIC PER A
LA COMPETITIVITAT DE L'ECONOMIA CATALANA DEDICA UNA BONA PART DE LES MESURES A LA COHESIÓ SOCIAL, LA IMMIGRACIÓ I EL MEDI AMBIENT.


LA DESPESA PUJARÀ EL 51%

El desplegament de la llei de dependència a Catalunya suposarà un increment de la despesa del 51% del 2008 al 2011, fins a arribar als 1.213 milions d'euros. Amb aquests diners es donarà atenció a 103.840 persones en centres de la xarxa de dependència i a 51.488 als seus domicilis, segons les previsions del nou acord.

[...]
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dt. jul. 15, 2008 11:07 am

http://www.20minutos.es/
-----------------------------
El miércoles 16 de julio se pone en marcha el servicio de asistencia personal para dependientes

20MINUTOS.ES. 14.07.2008

* Para los beneficiarios de la Ley de Dependencia.
* También tendrán derecho a una prestación mínima.--


A partir del miércoles, los beneficiarios de la Ley de Dependencia que reúnan los requisitos podrán recibir el servicio de asistente personal. También tendrán derecho a una prestación mínima (sólo se beneficiarán los que cobren menos de 1.486,9 euros al mes).

También tendrán derecho a una prestación mínima
La prestación tiene dos modalidades: acompañamiento a actividades laborales o educativas (entre 60 y 80 horas mensuales, con un importe máximo de 568,98 euros) y la de apoyo personal e integración laboral (accesibilidad laboral, apoyo a gestiones exteriores al domicilio o ayuda para la higiene, alimentación, salud...).
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Següent

Torna a: Dependència

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)