Enllaç patrocinat

50.000 dones cobraran per cuidar un familiar dependent

Temes sobre Persones Grans que no es poden valer per sí mateixes / Temas sobre Mayores que no pueden valerse por sí mismos

50.000 dones cobraran per cuidar un familiar dependent

EntradaAutor: fatec » dj. juny 29, 2006 1:29 pm

50.000 dones cobraran per cuidar un familiar dependent
    
Les lleis de serveis socials i de dependència permetran que els cuidadors familiars es puguin donar d'alta a la Seguretat Social
L'objectiu és promoure els serveis professionals acreditats per alliberar la família


Unes 50.000 persones que s'estan a casa per cuidar un familiar dependent podran rebre una ajuda i donar-se d'alta a la Seguretat Social per tenir posteriorment una paga de jubilació. La llei de Serveis Socials, que el govern té previst aprovar aquest matí i que va paral·lela a la llei de la dependència que és d'àmbit estatal, preveu la figura del cuidador familiar que farà sortir a la llum totes les persones -és evident que sobretot són dones- que es queden a casa per cuidar una persona gran o un fill discapacitat.
Es calcula que més del 80% de les persones que es troben en aquesta situació -l'anomenada "solidaritat intrafamiliar"- són dones. Tant l'aportació econòmica com la possibilitat de donar-se d'alta a la Seguretat Social són reivindicacions històriques, sobretot de sindicats i d'entitats que treballen amb persones discapacitades. "L'ajuda és important, però també ho és que puguin cotitzar per no quedar-se sense cap sortida quan els arribi el moment de la jubilació", subratlla Ramon Nicolau, un dels experts que han participat en l'elaboració de la llei de Serveis Socials.
A dins i a fora de casa
Tot i que n'hi ha que combinen una feina fora de casa amb les activitats quotidianes de banyar la persona dependent, vestir-la, donar-li menjar i acompanyar-la al metge, el perfil més habitual és "una dona que deixa la feina perquè és l'única solució quan la família es troba amb un membre d'alta dependència que requereix moltes hores d'atenció". El plantejament serà que la família rebi una ajuda econòmica o bé tinguin algú que cuidi d'aquesta persona i la filla, mare o jove pugui anar a treballar fora de casa.
L'escala de les ajudes dependrà, com en tots els casos que planteja la normativa, del grau de dependència de la persona i de les seves possibilitats econòmiques. I les bones intencions tant del govern català com de l'espanyol coincideixen a promoure els serveis professionals per tenir cura de les persones discapacitades, més que no pas que un familiar se'n faci càrrec. Això seria, però, reconeixen diferents fonts, un cop la llei ja estigui molt en marxa i hi hagi molts més recursos de serveis socials que els que hi ha ara.
Persones sense formació
A més de les dones que s'estan a casa per cuidar un familiar, es preveu que la llei farà aflorar l'economia submergida que existeix en el sector d'atenció a les persones discapacitades. "Davant de la inexistència d'una xarxa pública, qui ho necessita opta pel més barat, que és una persona sense formació i fins i tot sense papers", admet Nicolau.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

Torna a: Dependència

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)