Enllaç patrocinat

UGT fa un estudi sobre dependència i dones cuidadores

Temes sobre Persones Grans que no es poden valer per sí mateixes / Temas sobre Mayores que no pueden valerse por sí mismos

UGT fa un estudi sobre dependència i dones cuidadores

EntradaAutor: fatec » dl. ago. 28, 2006 3:49 pm

“LES DONES INVISIBLES”
Secretaria de Polítiques de Dona i Igualtat
UGT de Catalunya
28 d’agost de 2006


Cliqueu en el següent enllaç per veure l'informe en format PDF:

http://www.ugtcatalunya.org/ugtNews/img ... 067713daf8
fatec l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. ago. 29, 2006 3:03 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am

EntradaAutor: fatec » dt. ago. 29, 2006 3:02 pm

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/
----------------------------------------------------
Gairebé 228.000 dones fan de cuidadores de familiars dependents sense rebre res a canvi

Un informe de la UGT alerta de la «invisibilitat i vulnerabilitat» del col·lectiu

S. PÉREZ. Barcelona

Són dones casades d'entre 45 i 65 anys. Sense rebre cap sou a canvi, cuiden gairebé tot el dia de familiars en situació de dependència o discapacitat. Per fer-ho, deixen de treballar fora de casa i de cotitzar a la seguretat social. Es converteixen així en «vulnerables» i són, segons la UGT, «les dones invisibles». El sindicat estima que a Catalunya n'hi ha 227.833. Denuncia que estan en risc d'exclusió tot i que compleixen una tasca social essencial, i reclama més recursos assistencials.

Vuit de cada deu de les persones cuidadores són dones. Així, si a Catalunya hi ha 330.000 persones dependents (el 4,7% de la població), només hi ha 55.503 places residencials per atendre persones grans i discapacitades. Queden fora dels recursos assistencials 275.000 persones. El sindicat UGT calcula que són prop de 230.000 dones les que tenen cura del col·lectiu. Segons la responsable de polítiques de dona del sindicat, Carme Simarro, «la societat perpetua la maternitat i la cura de les persones en la figura de la dona com si es tractés d'una obligació». Les dones, com a cuidadores informals, supleixen «el dèficit en serveis i en infraestructures i la descoordinació dels recursos» i creen una xarxa d'atenció essencialment familiar ja que només en un 9% dels casos les dones no tenen relació de parentiu amb les persones que cuiden.

En l'informe Dones invisibles, el sindicat demostra que aquestes tenen problemes de salut, socials i personals a causa de complir per «obligació moral» una tasca «no reconeguda ni remunerada», segons Simarro. Així, la meitat no pot anar de vacances, ni té temps per a l'oci ni per cuidar-se. Es troben cansades i deprimides, a més de veure com la seva vida personal es deteriora amb els anys. Gairebé en el 50% dels casos es fan càrrec de la mare o del cònjuge perquè necessiten ajuda per a les tasques del dia a dia.

L'anàlisi de la UGT, però, no ha tingut en compte els infants i sí les persones grans i les discapacitades. Segons Simarro, si les cuidadores fessin vaga uns dies es demostraria el paper «essencial» que juguen en la societat perquè algunes persones fins i tot «podrien morir».
Avatar de l’usuari
fatec
 
Entrades: 4574
Membre des de: dc. juny 28, 2006 10:38 am


Torna a: Dependència

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants

cron

gentgran.org és una producció de Fatec, Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya
Contacte: Correu electrònic fatec@gentgran.org - Telèfon 932.150.233 (laborables de 9 a 15 hores)